תכנון פרישה

תכנון פרישה

 כל עובד כמעט חולם על היום שיצא לפנסיה , אנחנו מידי פעם חולמים בהקיץ מה נעשה בפנסיה. אבל ביום פקודה הרבה פעמים מתברר שלהגשים חלומות נדרש כסף. בארץ יש כ 70,000 פורשים בשנה ובעקבות הקורונה גל הפורשים עלה בבת אחת. איך אפשר לצאת לפנסיה ולהגשים חלומות?

אני יועצת מס עצמאית כבר מעל 18 שנים. מלווה בעלי עסקים מול רשויות המס, שכירים בהחזרי מס הכנסה ובשש שנים האחרונות גם פורשים בתכנון מיסוי והכוונה לפרישה. אני מחברת את הידע שלי בכספים והאהבה לאנשים ומאפשרת להם לפרוש בכבוד ולמצות את זכויותיהם כשהם עוזבים עבודה.

אספתי עבורכם מספר שאלות שאנשים שנמצאים בשלבים לפני פרישה או שפרשו לאחרונה שואלים אותי על מנת להבין איך הם יכולים לשלם פחות מס על הפנסיה ומספר נקודות שחשוב להבין לפני היציאה לגמלאות כדי להמשיך לחיות בכבוד, בעזיבת עבודה ולמה צריך מומחה לשם כך.

מה זה בכלל תכנון מיסוי פרישה ומי צריך את זה?

בישראל גיל הפרישה, בו עובד זכאי לצאת לגמלאות הוא 62 לאשה ו 67 לגבר. התקבולים בפרישה נמוכים מאוד מהמשכורת לה היה רגיל העובד ערב הפרישה, מה שאומר שבהכרח ההכנסה יורדת. אבל, עם תכנון נכון של הכספים וניצול נכון של  הטבות המס, אפשר לשמור על  רמת חיים קרובה לערב הפרישה. לכן חשוב לתכנן את היציאה לפנסיה מבעוד מועד ולהבטיח שבחרתם בדרך המתאימה ביותר עבורכם והממצה את מירב הזכויות לטובתכם. היום תוחלת החיים הממוצעת עומדת על 82-84, כך שאדם צריך לתכנן  בממוצע 20 שנה קדימה כדי שיוכל להתקיים בכבוד.

באיזה שלב צריך לפנות לייעוץ פרישה?

נכון לתכנן את הפרישה מראש, רצוי לפחות כמה חודשים לפני המועד המתוכנן. אם כי, יש כאלה שמגיעים ממש עם הפרישה אפילו קצת אחרי, וזה בסדר. עדיף על פני לא לבחון את הדברים בכלל ולהפסיד כספים רבים. באופן כללי, כדאי לכל בני ובנות השישים פלוס, להיות ערים לנושא ולהתייעץ. ובכל מקרה לדעת שעם הנתונים הקיימים אפשר וצריך לבחון את האופציות הטובות עבור כל אחד ואחת. גם למי שעבר את גיל הפרישה ולא טיפל בפטור על הפנסיה מומלץ מאוד לפנות ליעוץ, לקבע זכויות ולקבל החזרי מס הכנסה עד 6 שנים אחורה.

כיצד ניתן לקבל הטבות מס ע"י תכנון מוקדם ?

יש הרבה דברים שמי שלא מכיר את התחום מקרוב, לא מודע אליהם ועלול לפספס. למשל, הפנסיה שאנחנו מקבלים חייבת במס הכנסה לפי מדרגות מס כמו המשכורת, כשאדם מגיע לגיל פרישה ומקבל פנסיה הוא זכאי להטבות מס. היום הטבת המס עומדת על סכום של כמעט 800 אלף שקל

 וב-2025  תגדל לכמיליון ש"ח. החל משנת 2012, על פי תיקון 190 לפקודות מס הכנסה, אדם שמקבל פנסיה, יכול לקבל פטור עד סכום מסוים מתשלום מס. זה לא אוטומטי, מימוש הפטור נעשה במסגרת הליך שנקרא "קיבוע זכויות.

ההליך נעשה אצל פקיד השומה באמצעות טופס 161ד, בטופס מציין הפורש, באיזה אופן הוא בוחר לממש את הפטור ממס, ניתן לקבל את הפטור על כספי פיצויי הפרישה, על הפנסיה החודשית או להוון כספי תגמולים ופיצויים קצבתיים ( כלומר למשוך בפטור כספיים חייבים במס) ואפשר לשלב ביניהם. חשוב להדגיש שתהליך קיבוע זכויות איננו הפיך וניתן לשנות את ההחלטה עד 120 יום מיום ביצועה אצל פקיד השומה. לכן חשוב מאוד להתייעץ עם מתכנן פרישה.

איך הפורש יודע מה עדיף לו לבקש?

אין כאן כלל אצבע, כל ייעוץ הוא אינדיבידואלי, לא רק בעניין הזה, בכלל. אני יושבת ובודקת את הצרכים של הלקוח ומשפחתו. לאיזה תזרים הם זקוקים, לכל אחד יש נתונים אחרים ולכן לכל אחד מתאימה הדרך שלו ואנחנו יחד בונים את התמהיל העדיף והנכון עבורם.

יש מי שזקוק לכסף נזיל ואז מנצלים את הפטור על הפיצויים או מהוונים קצבאות. יש מי שרוצה פטור על הפנסיה, כדי שהתשלום החודשי יהיה גובה יותר ורמת ההכנסה תישמר פחות או יותר. אני בודקת את תזרים המזומנים של הלקוח, עוברת על הכנסות והוצאות, בודקת האם הוא יכול לחיות מהפנסיה. ובונה עבורו תזרים מזומנים מתאים, אם אפשר או צריך לפרוע כספים. אם יש חובות, הוצאה חד פעמית גדולה כמו חתונות, נסיעות לחו"ל  או מקורות הכנסה אחרים או פוטנציאלים, אני מסתכלת על המצב הפיננסי השלם ומתוך כך גוזרת בהתאם לצרכיו את התוכנית האופטימלית עבורו.

 מה אם הגעתי לגיל פרישה ואני רוצה להמשיך לעבוד?

גם מי שזכאי לצאת לפנסיה ובוחר שלא לעשות זאת, עדיף לו לבדוק אפשרות של "פרישה מדומה".  אדם בגיל פרישה שרוצה להמשיך לעבוד, יכול במקביל לעבודה לקבל את הפנסיה. מקבעים לו את הזכויות והוא יקבל פטור על הקצבה, במסגרת הקיבוע הוא  גם יכול לשמור כספי פיצויים בפטור וגם להוון כספיים קצבתיים.

נמצא שאם מתחילים לקבל קצבה וממשיכים לעבוד הנטו גדל ,למרות המס שצריך לשלם.

איך זה נעשה בפועל? המעביד מפריש לעובד לקופה חדשה  והעובד מקבל פנסיה מהקופה הישנה.

מבצעים קיבוע זכיות, מקבלים פטור על חלק מהפנסיה וממשיכים לעבוד.

מה היתרון שלך ?

לדעתי כל אדם שמגיע לגיל פרישה זקוק לאיש אמון שיעזור לו ,הפרישה היא תקופה שבה אתם מקבלים כספים רבים וזכויות פנסיוניות רבות שצברתם בשנות העבודה ואתם צריכים לבחור מה לעשות עם הכספים. לבחירה שלכם יש השפעה על ההכנסה העתידית שלכם ועל המיסים שתשלמו. המטרה של תכנון מיסוי פרישה הוא לשמור לפורש על רמת חיים הקרובה ביותר שהייתה לו ערב הפרישה וליצור לפורש חיסכון מקסימאלי בתשלום המס.

אני בודקת לגופו של אדם. כל אחד והצרכים שלו, יש אדם שחולה  וצריך כסף מזומן מידי, יש מי שרוצה להבטיח הכנסה קבועה הגבוהה ביותר לאורך זמן, אני בודקת את הצורך האישי ולפי זה נעשה התכנון ואין שבלונה קבועה. לא כל רו"ח או יועץ מס מכיר את התחום והדקויות של מיסוי פרישה.

טיפלתי במקרים שונים של פרישה, פרישה של פורשי כוחות הביטחון וצה"ל, משרדי ממשלה ופנסיה תקציבית, פורשי משרד החינוך, פנסיה תקציבית לבעלי שליטה ועוד..

הליווי שלי הוא לאורך כל הדרך, לא מסתיים בשלב התכנון אלא עד הרגע שמתקבלים כל האישורים, אני מייצגת במס הכנסה, וחוסכת ללקוח  את ההתמודדות מול מס הכנסה,  הבירוקרטיה והזמן. אני מלווה את הלקוח עד שהוא מקבל את כל האישורים הדורשים.

היתרון שלי הוא שילוב הידע שרכשתי כיועצת מס, היכולת שלי לשלב בין תכנון פרישה, מיסוי והחזרי מס לשכירים וכל זאת על מנת לעזור ללקוח להגדיל את הנטו שהוא מקבל.

על התהליך

אני מתחילה בפגישת ייעוץ עם לקוח שבה מבררים את הצרכים של הלקוח ובונים את המפה הפיננסית שלו. אני מזמינה לו מסלקה פנסיונית, עוברים על הכספים שהוא צריך לקבל ומסדרים את זה לפי מאגר הוני וקצבתי. אחרי שאספתי את כל הנתונים הכספים שיש, מזה בונים את הדרך. קבלת פנסיה, משיכת כספים, מועד קבלת קצבת אזרח ותיק ובניית תזרים נכון ואישי  לכל אחד.

 טיפול בכספי הפיצויים בעזיבת עבודה

גם עובדים שעוזבים מקום עבודה חשוב מאוד שיעשו התחשבנות על הפיצויים, כלומר להחליט מה לעשות עם הפיצויים ולהודיע למס הכנסה ( טופס 161א). האם אתם רוצים למשוך את הפיצויים במזומן ? האם רוצים למשוך בזמן הפרישה לקבל את הפיצויים  כפנסיה ?

אם פיצויים לא עברו התחשבנות  מול מס הכנסה זה יכול לגרור תשלום מס מקסימאלי של (47%) וחבל.

גם בפרישת עבודה יש מקלטי מס כלומר אפשרות להקטין או לדחות את תשלום מס ההכנסה, במקום לשלם מס בעזיבת העבודה מעבירים את זה לפנסיה או למעסיקים הבאים, דבר שיכול לחסוך הרבה כסף.

מי שרוצה למשוך את הפיצויים החייבים במס,  ניתן לבצע פריסת מס (פריסה רעיונית). כלומר  אפשר לחלק את המס על פני שש שנים קדימה או אחורה במידה שצפויות  הכנסות נמוכות יותר בעתיד או היו שנים עם הכנסות נמוכות בעבר .חשוב מאוד להתייעץ לפני עזיבת העבודה על המועד הנכון, במידה ורוצים לבצע פריסת מס עזיבה בחודשים אוקטובר-דצמבר יכולה לחסוך כסף רב.

חשוב מאוד לשמור את כל המסמכים שאתם מקבלים בעזיבת עבודה, 161, אישורי מס הכנסה יתרות קופות פנסיה וגמל ועוד.

איך לבחור מתכנן פרישה?

"קודם לחפש המלצות מאנשים שעברו את התהליך באופן אישי.

להיפגש ולבדוק שיש כימיה וחיבור בפגישה אישית ראשונית. לפני שיוצאים לדרך תבדקו שהיועץ שבדקתם מוסמך ויש לו ניסיון בתחום המיסים  ושהוא עושה לכם את כל התהליך כולל פניה למס הכנסה וקבלת האישורים למעביד ולקופות השונות.

תכנון מס נכון על-ידי יועץ מס שמומחה בתחום יכול לחסוך לך תשלומי מס רבים

רוצה לקבל פרטים נוספים ?

קיבוע זכויות

קיבוע זכויות לעצמאית

קיבוע זכויות לעצמאית   ישנם מקרים רבים שקצת תשומת לב והבנת הזכויות של מי שיצא לפנסיה גורמת ללקוח לקבלת כספים רבים שמגיעים להם וללא טיפול

קרא עוד »
משיכת כספי פיצויים

משיכת כספי תגמולים

משיכת כספי תגמולים   דוד פנסיונר בן 68 שעבד ב 8 השנים האחרונות בחברה שנסגרה לאחרונה. דוד מעוניין למשוך את כספי התגמולים והפיצויים בסך של

קרא עוד »
רצף פיצויים

רצף פיצויים

רצף פיצויים עובד שכספי הפיצויים שלו נמצאים בקופה פנסיונית, והוא ממשיך להיות שכיר במקום עבודה חדש יכול לבחור ברצף פיצויים במקום למשוך את הכספים מהקופות.

קרא עוד »
רצף קצבה

רצף קצבה

רצף קצבה רצף קצבה ייעוד לקצבה – 9(7א)(ז) עובד אשר כספי הפיצויים שלו נמצאים בקופת גמל , קרן פנסיה או ביטוח מנהלים יכול להשאיר את

קרא עוד »
קיבוע זכויות

קיבוע זכויות

קיבוע זכויות מה זה קיבוע זכויות ? קיבוע זכויות היא פעולה שצריך לבצע במס הכנסה כדי להנחות את מס הכנסה איך לנצל את יתרת ההון

קרא עוד »
פריסת פיצויים

פריסת פיצויים

פריסת פיצויים באמצעות תכנון מס שנקרא פריסת פיצויים ניתן את החלק החייב במס לפרוס בחלקים שווים קדימה או אחורה לפי הוותק שלו בעבודה, כל 4

קרא עוד »